Project Description

RECLAIMED HANGING GARDEN

Albany Road, Stanmore | Private Residence

ABOUT THE PROJECT

This inner west terrace had recently been transformed with a modern architectural extension to the rear. As you venture via the character filled hallway you are greeted by a paved courtyard that is defined by three glass walls. Even though our clients are well travelled and have a strong sense of style and character, this personality ceased to exist within the courtyard.

The bespoke timber lounge
A image overlooking the inner courtyard with the vegetation contrasting the strong lines of the bespoke timber lounge.
A detail image of the brickwork apart of the water feature.

The main challenges faced by the team at OUTHOUSE design was the different micro climates within the courtyard created by surrounding building heights. This coupled with privacy issues and the fact that the courtyard flooring is a concrete slab with poor drainage made the idea of creating a garden oasis quit the challenge.

A image of the timber seat which stretches across the inner courtyard.
detailed image of the fabricated timber seating with hanging laterns and coloured pillows.
The timber lounge extending over the inner courtyard.
Close up image of corten steel planter boxes and overhanging plantings
Close up image of plantings

We started with selecting a range of bespoke oversized copper planters, this brings strength of character to the space, enables us to plant deciduous feature trees for all year-round interest, as well as a variety of shrubs and scented groundcovers. Each planter is up light, defining its cube shape and reflecting the buildings architecture. With time the rich patina of the planters will become more distinct.

A detail image of the rusted antique tap apart of the water feature.
A detailed image of violet coloured flowering plantings.