Project Description

WATER FEATURE BLISS

Norman Street, Rozelle | Residential

ABOUT THE PROJECT

As Landscape Architects with a strong focus on Horticulture it is such a pleasure to work with clients that have an interest in plants! This was just the case in this character field Inner West garden.

This project is a great example of looking at the strengths of the existing space, how our clients want to use the garden and simply removing hurdles that don’t encourage flow. The upper deck was small and impractical for dining, narrow timber steps didn’t encourage connection and a supporting post in the middle didn’t help matters. In a nutshell the client didn’t venture far from the back door.

View to built in seating and fire pit from deck
Frangipani leaves
Built in timber seat with cushions

So, after confirming a clear client brief, the next step was to engage with a professional Engineer and obtain the green light to replace the vertical support post with a suitable beam. This simple but vital change opened up the complete space, enabled us to extend the deck and widen the steps.

Plan view of seat and planting
Timber stairs with strip lighting

The next stage was to encourage the complete family into the garden and what better way to do this than create a focal point. Creating extensive seating encourages year-round use, with warm summer days under the scented frangipani tree to those cooler evenings with the advantage of our client’s fire pit.

Built in timber seat with cushions
Philodendron leaves
Water lilies floating in the pond

Recycling the site sandstone to create a feature pond and installing oversized paving, brings character to the garden. Low maintenance lush planting combinations soften the garden and give year-round interest.

The final touches are the external seating cushions crafted by our client and what a great final touch to a super family garden.

Bright floral cushions
Existing tree with new planting
  • Before image of back deck area
  • Before image of back garden area
  • Before image from back deck