Project Description

INNER WEST SCHOOL PLAYGROUND – IN PROGRESS

Inner West, Sydney | Education

ABOUT THE PROJECT

OUTHOUSE design was approached to design a concept that would support the Community consultation design vision. Together in collaboration with the School’s principal and community feedback, OUTHOUSE design sought an opportunity to celebrate the spirit and history of the Schools four house teams.

Raised concrete garden bed to support large shade tree, soft planting and lunch time activities
Intersecting pathways and precast concrete bench seating

The natural playground is made up of a number of individual activity zones. Each zone represents the unique spirit of the schools four house teams. The fifth and final destination point of the journey connects you to the amphitheatre stage, representing the school coming together in unison, still promoting the spirit of the individual, but the strength of the collective.

Bespoke sculptural tree overhead structure and natural timber play elements
Bespoke sculptural tree overhead structure and natural timber play elements
Multi-purpose futsal and basketball court
Meandering secondary pathway through sensory garden beds with sandstone boulders

This design focuses on using sustainable recycled materials that encourage low level play, a sports court, outdoor learning amphitheatre, sensory garden with talking tubes and musical chimes and other hidden gems to explore.

Overview of meandering pathways and lush sensory garden beds woven through play elements
Outdoor classroom with curved timber seating and feature batten wall
  • Before image of primary pathway, patched grass area and lack of privacy from street
  • Before image of patched grassed area and bare brick wall